Autisme en het voorspellende brein

Op donderdag 1 juli van 15.00 tot 17.30 uur presenteert het autismenetwerk Zaanstreek/Waterland het webinar ‘autisme en het voorspellende brein’ door Peter Vermeulen.

Iris Beerends Peter Vermeulen (Roeselare, 10 augustus 1962) is een Vlaams pedagoog en een autoriteit op het gebied van autisme.  Hij is werkzaam als autismedeskundige bij  ‘sterkmakers in autisme’, zelfstandige bij ‘Autism in Context’ en publiceerde reeds uitvoerig over autisme en verschillende van zijn boeken zijn vertaald in diverse talen.

Autisme en het voorspellende brein. Recente ontdekkingen in onderzoek van het menselijk brein gooien onze traditionele ideeën over waarnemen en denken compleet overhoop. Sinds eeuwen denken we dat het brein de prikkels verwerkt die het ontvangt van de zintuigen, er betekenis aan geeft waarna die betekenisverlening onze reactie op die prikkels aanstuurt. Tegenwoordig wordt dit model doorgaans beschreven middels de metafoor van de computer.

Helaas blijkt dit beeld niet te kloppen. Ons brein is helemaal geen supersnelle computer maar een soort gokmachine. Het brein is een orgaan dat voorspelt en dan kijkt of die voorspellingen kloppen. Het brein zit niet te wachten tot het info krijgt van de zintuigen: het brein gebruikt die zintuigen om de eigen voorspellingen te checken.

Deze ‘Copernicaanse’ revolutie in het denken over het brein heeft ook gevolgen voor de manier waarop we over autisme denken. Veel zaken die we nu doen in autisme zijn, bekeken vanuit de nieuwe ontdekkingen, ronduit fout. We illustreren dit met drie voorbeelden: de aanpak van sensorische hyperreactiviteit, het aanleren van emotieherkenning en het aanpakken van taalbegrip.We verbinden dus praktische tips aan de recente inzichten over het (autistisch) brein.

Gebruik onderstaand formulier om je in te schrijven voor dit webinar. Op 30 juni ontvang je van ons een link waarmee je kan deelnemen. Let op, deze link wil nog wel eens in de spam of reclame terecht komen. Geen link ontvangen, mail dan even naar autismenetwerkzw@gmail.com

Deelname is gratis